• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Форум з позашкільної освіти та загальні збори Міжнародної асоціації позашкільної освіти

Форум з позашкільної освіти та загальні збори Міжнародної асоціації позашкільної освіти

2016-01-27

/Files/images/сертификат лисица 001.jpg

Під патронатом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України, Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Міжнародної асоціації позашкільної освіти 27 січня 2016 року в стінах Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва відбулась визначна подія – перший форум з позашкільної освіти та загальні збори Міжнародної асоціації позашкільної освіти.

Основною метою форуму було обговорення та визначення стратегії розвитку позашкільної освіти та проведення загальних зборів Міжнародної асоціації позашкільної освіти.

Громадська організація Міжнародна асоціація позашкільної освіти (МАПО), англійською International Association of After-School Education (IAASE) створена рішенням конференції від 21.11.2015 р. зареєстрована як громадська організація (Свідоцтво про реєстрацію громадського об'єднання як громадської спілки чи громадської спілки від 14.12.2015 p. № 1451390). Основною метою асоціації є реалізація прав та захист духовних, соціальних, економічних, наукових, освітніх, національно-культурних та інших законних інтересів її членів у сфері позашкільної освіти, організації вільного часу.

На урочистому відкритті Форуму було оголошено привітання від Міністра освіти і науки Квіта Сергія Мироновича.

Учасникам Форуму направила своє вітання голова Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України Гриневич Лілія Михайлівна: «Від імені Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, і від себе особисто, вітаємо з відкриттям Форуму з позашкільної освіти України та Загальних зборів Міжнародної асоціації позашкільної освіти. В умовах реформування системи освіти України надзвичайно важливим постає питання реформування вітчизняної системи освіти, її інтеграції в європейський освітній простір, реальний розвиток громадянського суспільства, яке б впливало на стратегію розвитку освіти, налагодження співпраці органів влади, навчальних закладів, наукових і громадських організацій, залучення широкого кола педагогів, науковців до обміну досвідом у сфері освіти, зокрема у сфері позашкільної освіти. Комітетом підтримується ідея вступу представників позашкілля України до Міжнародної асоціації позашкільної освіти, адже завдання, які ставить перед собою асоціація повністю співпадають з нашими стратегічними напрямами реформування системи освіти, зокрема – це реалізація законних прав та захист духовних, соціальних, економічних, наукових, освітніх, національно-культурних та інших законних інтересів членів асоціації у сфері позашкільної освіти; удосконалення та розвиток правових, соціально-економічних та організаційних засад позашкільної освіти, організації вільного часу; підвищення якості і доступності позашкільної освіти, сприяння маркетинговій, інформаційній і рекламній діяльності у сфері освіти; поширення своїх поглядів в будь-який спосіб, не заборонений законодавством України; організація та участь у проведені конгресів, конференцій, семінарів, фестивалів, зустрічей та інших форм масових заходів на українському та міжнародному рівні; проведення просвітницької, профорієнтаційної, освітньої діяльності; сприяння підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації фахівців у сфері позашкільної освіти; координація роботи наукових, педагогічних та науково-педагогічних працівників, студентів, учнів, ентузіастів, організацій, об’єднань та колективів для досягнення основної мети діяльності асоціації; здійснення, популяризація та розвиток наукової діяльності у сфері освіти; проведення фундаментальних та прикладних досліджень; сприяння їх впровадженню, представлення і захист своїх законних інтересів та законних інтересів своїх членів у державних і громадських органах. Переконані, що система позашкільної освіти України і надалі будете зберігати та примножувати традиції позашкілля, формуватиме нову генерацію української творчої еліти, здатної дати гідну відповідь на виклики постіндустріальної епохи. Висловлюємо глибоку подяку і шану представникам системи позашкільної освіти України, зичимо успіхів у плеканні молодої надії нашої держави».

Були запрошені представники законодавчої і виконавчої влади, працівники органів управлінь освіти, позашкільних, дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладів, наукових установ, батьки, ЗМІ, громадськість, які займаються питаннями позашкільної освіти, організацією вільного часу. Конференц-зал ледь вміщував всіх учасників.

Відкрила форум Биковська Олена Володимирівна, ректор Інституту екології та права, завідуюча кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова. Далі до слова були запрошені почесні гості народний депутат України ІІ та ІІІ скликань, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Красняков Євген Васильович, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Бут Світлана Володимирівна, начальник відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Бабінець Світлана Іванівна. Друга частина форуму складалась зі слухань та майстер-класів. Слухання провела директор Центру позашкільної роботи Святошинського району Савенко Наталія Іванівна.

Питання, що піднімались та розглядались мають не аби яку актуальність для сьогодення, так були окреслені напрями розвитку позашкільної освіти; визначені шляхи удосконалення професійної підготовки майбутніх педагогів позашкільної освіти у вищих навчальних закладах; визначені види співпраці органів влади, навчальних, наукових і громадських організацій у вирішенні питань позашкілля.

Відбувся обмін педагогічним досвідом у сфері позашкільної освіти, в якому взяла участь і заступник директора з виховної роботи НБДЮ Лисиця Людмила Іванівна.

Всім присутнім вручили сертифікат учасника першого форуму з позашкільної освіти.

/Files/images/сертификат лисица.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 230

Коментарi