• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чемпіонат інтелектуальних ігор в Одесі – досвід та враження.

Чемпіонат інтелектуальних ігор в Одесі – досвід та враження.

2016-03-30

/Files/images/чемпионат.jpg

26-29 березня 2016 в Одесі в санаторії «Біла акація» відбувся Чемпіонат України з інтелектуальних ігор серед школярів. В рамках чемпіонату діти змагались за звання чемпіонів в іграх «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг», «Ерудит-квартет» та «Своя гра». Організаторами турніру виступили Всеукраїнська громадська організація «Ліга українських клубів інтелектуальних ігор» і Одеський міський клуб «Ерудит» ім. В. Я. Мороховського.

В Чемпіонаті взяли участь більше 300 школярів майже з усіх регіонів України. У двох вікових категоріях змагалися 25 команд учнів 10-11 класів та 28 команд дітей молодших за дев’ятикласників – переможців відбіркових регіональних змагань.

Чернігівську область на Чемпіонаті представили п’ять ніжинських команд: «Falkon and company» (капітан Денис Сокольницький), «Шутнички» (Юрій Бублик), «Ракушка Изольда» (Єгор Кодак), «Мимо проезжали» (Кирил Сидоров), «Восьмое чудо света» (Богдан Олицький), педагог-тренер Сурков В. М..

/Files/images/05.jpg/Files/images/04.jpg/Files/images/03.jpg/Files/images/02.jpg

Цього року ніжинський інтелектуальний десант завітав до Одеси у повністю оновленому складі, тому, напевно, не зміг чинити потужний опір більш досвідченим суперникам з Сум, Одеси, Житомира, Запоріжжя, Харкова, Дніпропетровська та ін. Проте, гідно долаючи тиск сильних конкурентів у цікавій, непередбачуваній та напруженій боротьбі, дебютантам змагань вдалося міцно втриматись в середині підсумкової турнірної таблиці по всіх видах інтелектуальних змагань, залишивши позаду багато відомих команд з Києва, Вінниці, Одеси. Найкраще проявили себе Володимир Самойло та Сергій Мицик, якому учасники чемпіонату навіть аплодували стоячи. Популярний український гравець в інтелектуальних телешоу Борис Бурда відмітив хист ніжинських школярів, на знак його щирої підтримки в них залишилося спільне фото.

/Files/images/08.jpg

І хоча цього разу ніжинські ерудити не привезли до дому очікуваних переможницьких кубків та медалей, не менш цінним за це є величезний ігровий досвід, спілкування з представниками української інтелектуальної еліти, а ще яскраві враження від гостинної Одеси. В перервах між змаганнями вони разом із керівниками групи Л. І. Забілою та Н. В. Аксельрод здійснили екскурсію по місту, відвідали меморіальний комплекс «411 батарея», музей О. С. Пушкіна та інші пам’ятки історичної та сучасної «перлини» Чорноморського узбережжя.

/Files/images/06.jpg/Files/images/07.jpg

Попереду у вихованців Василя Суркова численні інтелектуальні змагання. Сподіваємось, що наполегливі тренування юних ніжинських знавців, командний дух та посмішка Фортуни стануть запорукою успіху у подальших турнірах.

На останок хочеться додати, що, як не прикро, та інтелектуальний рух України існує переважно на громадських засадах, фінансування від державних установ є недостатнім або фрагментарним. Ніжинські команди неодноразово виборювали право представляти область на всеукраїнському чемпіонаті з інтелектуальних ігор та міжнародних змаганнях, участь у яких здебільшого фінансується за рахунок власних коштів та пожертв спонсорів. Так і на останній чемпіонат 24 учасника з Ніжина потрапили за батьківський кошт. Звісно, що не всім батькам по кишені таке «коштовне задоволення», бо навіть обраний найекономніший варіант обійшовся «в копієчку».

Впевнені, що пильна увага, фінансова підтримка місцевої, регіональної влади та громади до проблем інтелектуального руху в місті та області, планомірне залучення бюджетних коштів не аби як посприяли б розвитку інтелектуального потенціалу обдарованих дітей та підлітків та покращенню результативності їх участі у змаганнях різного рівня, що, кінець кінцем, є внеском у піднесення іміджу всього міста, уславленні Ніжина за його межами. Тому хотілося б, щоб питання участі юних обдарувань Ніжина у конкурсах та змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівня, чи то інтелектуальних, чи то мистецьких, було розглянуто на засіданнях міської ради, бюджетної комісії, були проведенні громадські слухання з цього приводу.

Плекати інтелектуальне та творче майбутнє України – це спільна, першочергова справа влади та громади! Хто «за»?! Чи є такі, що «проти»?

Кiлькiсть переглядiв: 337

Коментарi