• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Минуле на варті майбутнього: зберегти для нащадків відродженим!

Минуле на варті майбутнього: зберегти для нащадків відродженим!

2016-04-25

/Files/images/13015165_804801266318577_5377464352982424118_n.jpg

Ніжинський фотомитець Олександр Нікітка розпочав проект "Ніжин крізь час", ідея якого полягає у створенні світлин, на яких проявляються зображення споруд міста з різного часу, навіть з різних епох. Серед цих фото є й світлина будівлі нашого закладу. Нам дуже приємна увага до цієї споруди, бо нажаль це буває дуже рідко. Хоча за певними даними цього року будівлі виконується 100 років. Про те можливо вона значно старіша.

Будівля, в якій з 1958 року успішно працює НБДЮ, була збудована в Ніжині 1916 року, як житлове приміщення купця Почьокіна (???) (за іншими твердженнями – поміщика Порпури (???). За майже 100 років свого існування, даний об’єкт виконував роль житла, Ніжинського Головного Поштамту, був зруйнований німецько-фашистськими загарбниками, відбудований в 1958 році й переданий «в розпорядження юних ніжинців» як міський Палац піонерів та школярів. З 1991 року тут діє Будинок творчості дітей та юнацтва, який опікується осередками шкільних дитячо-юнацьких організацій, координує роботу педагогів-організаторів міських шкіл, відстоює право дітей та юнацтва на участь у громадському житті міста. Це найдоступніший і наймасовіший позашкільний заклад Ніжина. Позаяк дана будівля вже досить солідного віку, вона потребує реставрації й капітального ремонту.

Нещодавно у спогадах Ф. Спасського ми прочитали: "Надо заметить, что иное, чем казенное название присуще было и другим улицам города. Так, Озерная улица за свою необычную ширину так и называлась Широкой, Введенская ( ул. Богуна) именовалась Почекиной из-за бывшего на ней одноэтажного, с елизаветинскими колоннами, дома помещика Почеки."

А ось інше джерело: "Введенська вулиця в Ніжині (сучасна вул.Богуна) – одна з двох паралельних вулиць (інша – вул. Міліонна, сучасна Овдіївська), що обрамляли територію форштадту ХVІІІ ст. – житлового кварталу поза західними укріпленням Старого міста. Починалася відразу за Київською брамою укріплень (територія сучасної пл. Франка і тягнулася на захід до Введенського жіночого монастиря, від якого і отримала назву. Сучасна назва – з 1921 р. Будинок предводителя повітового дворянства, останнього полкового писаря Ніжинського полку Якова Почеки, ревнителя звичок доби пізньої Гетьманщини (“єлизаветинські колони”) був, мабуть, головною “родзинкою” забудови, позаяк вулиця мала саме таку неофіційну назву." Предания города Нежина (підготовка до друку та ...irbis-nbuv.gov.ua/.../cgiirbis_64.exe?.

Відомо, що ця споруда декілька разів перебудовувалась, тому цілком імовірно, що вона дісно є спадщиною знаного роду Почек, які дуже багато зробили як меценати для нашого міста та Чернігівщини.

Щоб довести історичну значущість будівлі теперішнього НБДЮ, привернути до проблем даної архітектурної пам’ятки небайдужу спільноту, ми продовжуємо пошуки архівних матеріалів, спогадів, збір її старовинних світлин та малюнків.

Пошук нових історичних фактів про Будівлю ставить перед нами багато запитань: хто справжній перший власник будови, його подальша доля; хто мешкав в будинку до передачі його Поштамту; чи справді на горищі цієї Будівлі були знайдені безцінні рукописи «ніжинського француза» першого в історії нашого міста етнографа Д.П. Делафліза?

Запрошуємо усіх знавців ніжинської старовини долучитися до цієї справи, щоб разом зберегти для нащадків пам’ятку архітектури ХІХ-ХХ ст., якою офіційно вона не вважається. Запрошуємо залучатися до розв’язання проблем Будівлі спонсорів, інвесторів, небайдужих членів ніжинської громади. Сподіваємось, що спільно ми зможемо не тільки зберегти, а й відновити унікальну архітектурну перлину в центрі міста, зробити її привабливішою для мешканців та гостей Ніжина.

Кiлькiсть переглядiв: 250

Коментарi