• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ЧЕРНІГІВЩИНА ПЛЕКАЄ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВЩИНА ПЛЕКАЄ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

2016-06-08

/Files/images/IMG_20160608_133357.jpg

Серед інноваційних форм організації змістовного дозвілля дітей та молоді особливе місце належить інтелектуально-пізнавальним іграм, які на початку ХХІ ст. здобули масову популярність та визнання і, як наслідок, увійшли до практики діяльності навчально-виховних, культурно-дозвіллєвих, громадських інституцій. Показовим у цьому аспекті є досвід Чернігівської області. Серед школярів Чернігівщини дуже популярною є телегра «Віват, інтелект!», яку транслює ЧОДТРК «Сівер-центр» за підтримки ОблУОН. За останні п’ять років «інтелектуальним рухом» охоплено усі, без виключення, 22 райони Чернігівської області (що є унікальним досвідом для України). В області регулярно проводяться навчально-методичні семінари для фахівців у сфері дозвілля; відбувається інформаційно-методичний взаємообмін між членами ерудит-спільноти під час обласних та міжнародних (у співпраці з інтелектуальними клубами Республіки Білорусь) змагань і конкурсів з інтелектуальних ігор.

8 червня у ЧОІППО відбувся Міжнародний семінар для тренерів з інтелектуальних ігор Чернігівської та Гомельської області з метою налагодження взаємодії фахівців більшості районів області для розвитку інтелектуально-пізнавальних форм організації змістовного дозвілля дітей та підлітків, розповсюдження досвіду інтелектуально-пізнавальних форм дозвілля, які реалізуються в місті Ніжин, Чернігівській та Гомельській області, опанування учасниками семінару сучасними ігровими методиками інтелектуального розвитку школярів, поширення в області новітніх інтерактивних форм інтелектуальних змагань, зокрема медіа-гра, що сприятиме здійсненню інтелектуального та соціального розвитку особистості дитини за рахунок вирізнення індивідуальних пізнавальних нахилів, пріоритетних способів пізнання, формування стилю мислення, набуття міжособистісних моделей поведінки.

В рамках семінару керівник гуртка "Що? Де? Коли?" НБДЮ та інтелектуального клубу "Гра" міського ліцею Сурков Василь Миколайович провів майстер-клас з гри "Брейн-ринг" та презентував учасникам семінару інноваційні моделі інтелектуально-пізнавальних форм дозвілля, які реалізуються в місті Ніжин та можуть бути успішно поширені в освітніх закладах Чернігівській області. Дійсно, освітня громада Ніжина має великий досвід у вихованні нової інтелектуальної еліти, розвиваючи та виховуючи творчу молодь, готуючи її до активного суспільного життя, прищеплюючи лідерські якості, навчаючи мислити нестандартно. На базі Ніжинського БДЮ та міського та обласного ліцею працюють гуртки інтелектуальних ігор. МГО «Інтелектуальний клуб «Кліо» вже 10 років успішно працює над реалізацією довго- та короткострокових проектів різного рівня. Особливої уваги заслуговує організація в м. Ніжині турніру «Найрозумніший ніжинець», що проводиться за форматом популярної медіа-гри «Найрозумніший», в якій за час її існування на телебаченні успішно взяло участь 7 юних ніжинців. Ніжинські команди неодноразово виборювали право представляти область на всеукраїнському чемпіонаті з інтелектуальних ігор та міжнародних змаганнях. Тому ознайомлення фахівців, які працюють в освітньо-дозвіллєвій сфері, з досвідом організації і проведення інтелектуальних ігор у м. Ніжині, який широко висвітлив у своєму виступі Сурков В. М., безперечно сприятиме збагаченню їх методичного арсеналу в цій галузі та формуванню в них позитивної мотивації на подальший взаємообмін інформацією та методиками навчання та виховання з інтелектуальними клубами області, країни та зарубіжжя.

Семінар став важливим кроком у об’єднанні інтелектуальної громади області навколо розвитку шкільних інтелектуальних команд, напрацюванні спільної стратегії популяризації інтелектуального руху в дитячому та підлітковому середовищі, створенні інформаційного простору у сфері ігрових технологій на території області. Ігрові та виховні педагогічні моделі, які апробовані в Ніжині та Чернігівській області мають бути поширеними і реалізованими в інших регіонах України. У цілому це сприятиме підтримці обдарованих дітей та підлітків, розвитку їх інтелектуального потенціалу та соціальної активності.

Кiлькiсть переглядiв: 268

Коментарi