• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Осінні канікули в НБДЮ – яскраві, творчі, неповторні!

Осінні канікули в НБДЮ – яскраві, творчі, неповторні!

2017-10-30

/Files/images/22687581_2038917613008197_4378824751060585637_n.jpg

Осінь – загадкова та чарівна пора. Вона може бути веселою та яскравою, коли все навкруги освітлено сонцем, коли тебе оточують дерева, на яких листя немов розмальоване. Через деякий час осінь стає замріяною та сумною – йде дощ і день здається вічністю, а потім стає зовсім холодно. Але для вихованців Ніжинського Будинку дітей та юнацтва осінь не може бути сумною та холодною, адже для дітей під час осінніх канікул було заплановано та проведено багато цікавих та змістовних пізнавально-інтелектуальних, театралізовано-розважальних заходів за всіма напрямками роботи позашкільного закладу, а також тематичні заняття та екскурсії по місту, подорожі за його межі, культпоходи, майстер-класи тощо.

Швидко промайнула перша чверть навчання. Осінні канікули – час насолодитися останніми теплими променями сонця перед сніжною зимою. І, звичайно, канікули – це завжди прекрасний спосіб відпочити, поспілкуватися з однолітками і подивитися щось нове.

У закладі головною дійовою фігурою визнано гуртківця, тому педколектив намагається зробити все, щоб у закладі панувала атмосфера творчості, пошуку нового, невідомого і цікавого. Насичений план роботи на осінні канікули не залишив байдужим жодного вихованця НБДЮ. Для змістовного і цікавого дозвілля дітей та підлітків у закладі велике значення приділяється залученню вихованців до проведення масових заходів з метою стимулювання їх творчого самовдосконалення, пошуку й підтримки творчої обдарованості.

Надзвичайно насиченою подіями була п’ятниця, напередодні осінніх канікул. Заняття, пізнавально-розважальна програма «Ігри патріотів» (культорганізатор Мохир М. С.), дискотека «Осінні вихиляси», що відбулися у закладі цього дня, дали старт великому дозвіллєвому проекту «Весела осінь запрошує у гості», який містив понад 20 виховних заходів з метою 100% охоплення організаційно-масовою роботою учасників освітньо-виховного процесу закладу в канікулярний час.

З великим задоволенням та азартом діти взяли участь у конкурсній програмі національно-патріотичного спрямування «Ігри патріотів», під час якої вони якнайкраще проявили свою винахідливість та спритність. Капітани команд вправно вели своїх підлеглих до перемоги і, в результаті подолання всіх перешкод, учасники цікавих пригод отримали солодощі.

Справжнім святом музики та мистецтва в місті став ювілейний бенефіс «Щастя є!» Ніни Вікторівни Крутько, керівника Дитячого театру пісні «ВІВАТ», що з 2013 року працює при Ніжинському БДЮ. Ніна Крутько знана не тільки як провідна вокалістка Чернігівщини. Її багаторічна педагогічна діяльність теж має неоціненні творчі плоди. Пишаємось, що саме «ВІВАТ» є її особливою гордістю. Саме тому на своєму ювілейному концерті Ніна Крутько щедро ділила сцену із своїми талановитими вихованцями. А глядачі насолоджувались, як сяє від щастя господиня вечора Ніна Крутько в оточенні своїх маленьких зірочок. Міська влада високо цінує вагомий внесок Н. В. Крутько у культурно-мистецьке життя Ніжина. Серед численних подарунків та відзнак ювілярці найприємніше було отримати Почесну Грамоту від Ніжинської міської ради та новий радіо-мікрофон для колективу «ВІВАТ».

21 жовтня на телеканалі «Сівер-центр» Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії стартував 8-й сезон Обласного телевізійного чемпіонату «Віват, інтелект!». Протягом останніх п’яти років в цьому популярному інтелектуальному турнірі перемагає команда ніжинських розумників «КЛІО». Саме тому 23 жовтня команду та їх педагога-тренера Суркова Василя Миколайовича запросили взяти участь у ефірі програми «Ранок на «Сівер-центрі»», яка була присвячена телегрі «Віват, інтелект!». Цього року Ніжин представлятимуть в чемпіонаті вихованці інтелектуального клубу Ніжинського БДЮ Банзерук Анна (ЗОШ №10) – капітан, Кодак Єгор (ННВК «Престиж» №16), Куликівська Ольга (ЗОШ № 2), Самойло Володимир (Ніжинський міський ліцей), Зоценко Андрій (ННВК «Престиж» №16). Юні ерудити та їх тренер розповіли про своє ставлення до телепроекту, підготовку до нього та підтвердили свою налаштованість на гарний результат в цьому сезоні. Відбіркова гра за участю «КЛІО» запланована на 4 листопада 2017 р., ретельна підготовка до якої тривала протягом усіх канікул. До виступу на ефірі програми готується й вокальний ансамбль «Співаночка» (керівник Тітова М. І.), який своїм співом буде підтримувати ерудитів в музичних паузах гри.

Продуктивно використовували канікулярний час для зведених репетицій, підготовки до участі в концертах та фестивалях і інші гуртки художньо-естетичного напряму. Так ЗХА «Арабеск» наполегливо готується до святкування 20-річного ювілею колективу, щоб 2 грудня продемонструвати місту найкращі перлини з репертуару ансамблю. А керівник ансамблю Лисиця О. А. 27.10 взяла участь у обласній конференції «Фахова підготовка викладача – важлива умова його духовного потенціалу та творчих здібностей» у КВНЗ НККіМ ім. М. Заньковецької.

Справжнім феєрверком творчих талантів та досягнень вихованців школи раннього розвитку дитячої обдарованості «Паростки» (методист Білан С. В.) відзначилися свята «Королева Осінь ходить нашим краєм». Актова зала ледве вмістила всіх глядачів, серед яких було багато батьків, які з задоволенням спостерігали за дійством. Виступи малюків допомогли всім присутнім на святі повернутися у прекрасні роки безтурботного дитинства. Разом з традиційними віршами, піснями та танцями глядачів вразив і виступ юних акторів театрального гуртка (керівник Наконечна І. В.). Свята пройшли в теплій, по-осінньому казковій атмосфері і залишили по собі хвилю позитивних емоцій у глядачів та учасників. /Files/images/22789111_475710422815541_1138557979624145517_n.jpg

Педагоги, батьки та вихованці школи «Паростки» успішному проведенню осінніх свят значною мірою завдячують участі в ньому вихованців «Театрального» гуртка» та їх керівнику. Їх вдалому, натхненому виступу, напевно, ще й посприяла подорож до Київського зоопарку «Дванадцять місяців», що відбулась напередодні та запам’яталась гуртківцям різнобарв’ям осінніх кольорів погожого осіннього дня.

А ще дівчатка з «Театрального» гуртка» спробували зробити власноруч ляльку-мотанку, відвідавши майстер-клас у НЗОШ I- III ст. №7. Вихованці НБДЮ і на канікулах не перестають вивчати та досліджувати нове, загадкове, захоплююче!

На час осінніх канікул в декоративно-ужитковому відділі НБДЮ відкрилася Академія корисних справ. Дітей, що захоплюються рукоділлям, образотворчим та декоративно-ужитковим мистецтвом запросили взяти участь у серії цікавих майстер-класів. 23 жовтня під керівництвом Ю. В. Хоменко вихованці Академії виготовили брошку «Горобина» у техніці «валяння з вовни», а завдяки Р. В. Коросько спробували себе у створенні «Кавового натюрморту».

За сприяння Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» у в бібліотеці для дітей ім. В.А.Симоненка ЦБС Голосіївського району м. Києва відкрилася виставка «В гармонії з природою» вихованців гуртка «Фітодизайн» Ніжинського БДЮ при Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 під керівництвом заслуженого вчителя України Лариси Борисівни Петренко. 24 жовтня вихованці зразкового художнього колективу «Фітодизайн» та їх педагог Л. Б. Петренко взяли участь у урочистому відкритті виставки. Крім виготовлених власноруч робіт, юні ніжинські митці здивували столичних глядачів ще й виставою про рідне місто «Ніжинські ярмарки», яким надзвичайно пишаються, перенісши киян на 375 років назад. Юні ніжинські багатогранні таланті не тільки скористалися чудовою можливістю розкритися та реалізуватися у дні шкільних канікул, а також завітали до Національного історичного музею в місті Києві, аби краще пізнавати історію рідної України. Незабутні враження отримали дітлахи й від пізнавальної прогулянки пам’ятними місцями столиці./Files/images/22815618_2041577332742225_204979643093228787_n.jpg

2017 рік за ініціативою Президента України оголошено роком Японії в Україні. На осінніх канікулах гуртківці НБДЮ знайомилися з культурними традиціями Японії, в якій осінь вважається сезоном культури. Гуртківці НБДЮ із задоволенням доторкнулися до стародавнього японського мистецтва оригамі, яке є дуже популярним в Україні. 25 жовтня в Академії корисних справ НБДЮ відбулися заняття «Веселе оригамі». Сачек І. М. провела для хлопчиків та дівчаток майстер-клас з виготовлення чарівних квітів та метеликів з кольорового паперу, а на базі філії НБДЮ «Райдуга» Коросько Р. В. та Ярешко О. С. провели майстер-клас з виготовлення подарункових коробочок з кольорового паперу. Мистецтву Країни Висхідного Сонця також було присвячено відвідування виставки оригамі вихованців гуртка «Журавлик» Ніжинської СЮТ та їх керівника Сидорець Т. В. у виставковій залі художнього відділу НКМ ім. І. Спаського. Також 27.10 відбувся продуктивний обмін досвідом між педагогами декоративно-ужиткового напрямку НБДЮ та СЮТ. Майстер-клас з техніки валяння з вовни провела майстриня Хоменко Ю. В.

Під час канікул ніжинці мали можливість помилуватися чудовими витворами юних митців та їх наставників в художньому відділі краєзнавчого музею ім. І. Спаського, де до 31 жовтня працює виставка «Джерело творчості» вихованців та педагогів НБДЮ.

Після кропіткої роботи на заняттях Академії корисних справ вихованці декоративно-ужиткового відділу та інших гуртків НБДЮ чудово відпочили, відвідавши кінотеатр «Космос 3D» ТРЦ «Ніжин-сіті», переглянувши новий український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава». Дітей дуже вразили сюжет та візуальні ефекти стрічки, вдало підібрані українські локації зйомок, які допомогли показати неймовірну красу української природи, хоробрість та могутність українських супергероїв. /Files/images/22814388_2039853202914638_7073510654378078104_n.jpg

24 жовтня на базі філії «Райдуга» НБДЮ (методист Сидорович Л. Г.) відбулась розважально-ігрова програма «Картопляний бенкет» та конкурс-виставка робіт із овочів та фруктів «Осінній дивограй». Захід вразив своєю затишністю, організацією та патріотичною налаштованістю.

Не можна обійти увагою і свято «Хеллоуін», в якому також взяли участь вихованці гуртків НБДЮ. В гуртках «Говоримо англійською» НБДЮ (керівники Ващенко Ю. Ю. та Мартиненко С. О.) під час вивчення звичаїв та традицій англомовних країн завжди намагаються порівнювати їх із традиціями України, навіть розробляють з цього приводу дослідницькі проекти. Виявляється, новомодне західне свято не таке вже нове для слов’янського світу. А загалом традиції переодягання, ходіння по хатам із піснями-віншуваннями, збір пожертв, частування, пригощання, використання різноманітних символів-оберегів, прикрашання осель цілком інтернаціональні, бо мають спільне походження, спільні язичницькі коріння. Можливо, з точки зору християнства, нам важко зрозуміти мотиви святкування такого чудернацького дня. Однак, це теж частина всесвітньої культури, всесвітньої спадщини, традиції та звичаї предків. Та й що поганого, якщо завдяки таким святам діти можуть повеселитись та розважитись. Головне навчитись усе правильно сприймати і вміти вчасно зупинитись. Саме на вивченні стародавніх традицій, позитивній складовій, осмисленні глибинних намірів, а не на містичності та надмірній карнавальності Хелоуіну, ставився акцент під час проведення тематичних заходів в гуртках НБДЮ, що відбулися 25 та 27 жовтня у філії закладу «Райдуга». Керівники гуртків Мартиненко С. О. та Ващенко Ю. Ю. розповіли вихованцям про святкові персонажі та ліхтарі, традиційні страви та розваги. Діти дізналися цікаві факти про свято, переглянули відеофільм «Святкування Halloween у звичайній англійській родині», відгадували загадки, вікторини.

Як завжди активними були учасники Ліги старшокласників Ніжина. З 23 по 25 жовтня за сприяння Міністерства молоді та спорту України та Управління освіти і науки Ніжинської міської ради в Ніжині був проведений Базовий тренінг по програмі «Молодіжний працівник». У роботі тренінгу взяла участь Президент Ліги старшокласників Настя Гузь, а координатор Ліги Анжела Володимирівна Тимченко була у складі організаційної та тренерської групи разом із чернігівськими тренерами Іриною Сімоновою та Альоною Івченко. 26 жовтня активісти Ліги старшокласників м. Ніжина взяли участь у роботі виїзного засідання обласної Ради старшокласників в рамках семінару-практикуму Чернігівського Обласного Палацу дітей та юнацтва в м. Носівка на базі Будинку творчості дітей та юнацтва. Учасниками семінару-практикуму від педагогічного колективу НБДЮ були методист Яременко Н. Г. та практичний психолог Тимченко А. В./Files/images/22688558_1850190031688496_4824745720496639925_n.jpg

Тож, колектив НБДЮ докладає максимум зусиль, щоб забезпечити цікаве та корисне дозвілля наших вихованців. Заходи, які пройшли під час осінніх канікул у Ніжинському БДЮ на думку дітей, працівників та батьків закладу були організовані змістовно і вдало, сповненими нових вражень, цікавих зустрічей та знайомств. Але на цьому педагоги не збираються зупинятися, вони й надалі будуть дивувати своїх вихованців новими яскравими ідеями для змістовного відпочинку під час канікул, щоб діти мали змогу активно відпочити, оздоровитися і з новими силами та натхненням узятися за навчання.

Кiлькiсть переглядiв: 387

Коментарi