DOCUDAYS UA МАНДРУЄ НІЖИНОМ

2017-12-13

/Files/images/24852469_1905958856111613_4543215067940456994_n.jpg

З 6 грудня по 16 грудня 2017 року за ініціативи Ліги старшокласників Ніжинського Будинку дітей та юнацтва проходять покази авторських документальних фільмів в рамках XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Проведення фестивалю в Ніжині стало можливим завдяки регіональним партнерам у Чернігівській області: ГО "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини", ГО "МАРТ", Чернігівський обласний молодіжний центр, Департамент сім'ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації. Модераторами кінопоказів від НБДЮ є Тимченко А. В. та її вихованки Лисовець Анастасія та Бойко Аліна.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. За мету організатори ставили сприяння популяризації й розвитку документального кіно та підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.

6 грудня на базі читальної зали Ніжинської міської центральної бібліотеки відбувся публічний показ документального фільму "Війна химер"(режисери – Анастасія та Марія Старожицькі), що є спецподією XIV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudaysUA. Перед початком показу було проведено прес-брифінг за участю журналістів сайту «Нежатин» та газети «Ніжинський вісник»,під час якого присутнім повідомили основну місію та завдання Мандрівного фестивалю, партнерів і організаторів, а також переглянули промо-відео фестивалю. А вже потім перейшли до офіційного публічного перегляду "Війни химер". В День Збройних Сил України перегляд фільму про трагічні події війни на Сході України викликав в глядачів особливі почуття. Ця художня історія на документальному матеріалі відзнята її безпосередніми учасниками та є переосмисленням власного досвіду режисерки Анастасії Старожицької. Емоції від перегляду були просто шалені: сльози, мурахи по шкірі, глибокі роздуми... Ще було обговорення – з тяжким зітханням, опущеними очима, сповненими смутку та сліз від співпереживання героям фільму.

11 грудня 2017року в Ніжинському БДЮ відбувся спеціалізований показ фільмів "Домашні ігри" (режисер Аліса Коваленко, Україна) та "Альфредо" (режисери Майке фон дер Лінден і Мар'є Губе, Нідерланди). Учасниками показу стали працівники НБДЮ, вихованці Ліги старшокласників та гуртка "Театральний", а також працівники та вихованці Ніжинського центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Перегляд фільмів у супроводі теплого чаю і кави зі смаколиками не залишили байдужими глядачів та викликав жваве обговорення ідеї фільмів та піднятих у них проблем дотримання прав людини.

Фільм "Домашні ігри" (режисер Аліса Коваленко, Україна) переглянули та обговорили також учні 7, 9, 10 та 11 класів ЗОШ І-ІІІ ст. №13 під час спеціалізованого показу 12 грудня. Зворушливий сюжет стрічки неабияк зачепив школярів, викликав вир емоцій, безліч питань, на які немає однозначних відповідей. Саме на такий щирий відгук на свою роботу, напевно, й чекали автори стрічки.

Під час кожного показу організатори влаштовували тематичні дискусії для того, щоб перегляд кожного фільму спонукав аналізувати порушену в ньому проблему та шукати оптимальні шляхи її вирішення на локальному та державному рівнях.

Як модератори кінопоказів, вважаємо, що цьогорічна фестивальна програма була дуже насичена цікавими, різноплановими стрічками, які заслуговують на пильну увагу глядачів. Дехто з них після переглядів зробив для себе відкриття, що документальне кіно може так чіпляти і може захоплювати більш ніж крутий «блокбастер». Адже на екрані розгорталися не вигадані події, а справжнє життя, таке, на яке в кожного в нас є ПРАВО!

Тимченко А. В., координатор Ліги старшокласників Ніжина

Кiлькiсть переглядiв: 314

Коментарi