Переможний феномен "КЛІО"

2018-01-09

/Files/images/24174283_2058065497760075_8517823183935811728_n.jpg

З 21 жовтня 2017 р. по 6 січня ми з захопленням слідкували за подіями 8-го сезону Обласного телевізійного чемпіонату «Віват, інтелект!» на телеканалі «Сівер-центр» Національної суспільної телерадіокомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція». Протягом останніх років в цьому популярному інтелектуальному турнірі перемагає команда ніжинських розумників «КЛІО».

Саме тому 23 жовтня команду та їх педагога-тренера Суркова Василя Миколайовича, який до того ж з часу заснування чемпіонату є його незмінним секундантом, запросили взяти участь у ефірі програми «Ранок на «Сівер-центрі»», яка була присвячена телегрі «Віват, інтелект!». Цього року Ніжин представляли в чемпіонаті вихованці інтелектуального клубу Ніжинського БДЮ Банзерук Анна (ЗОШ №10) – капітан, Кодак Єгор (ННВК «Престиж» №16), Куликівська Ольга (ЗОШ № 2), Самойло Володимир (Ніжинський міський ліцей), Зоценко Андрій (ННВК «Престиж» №16).

Юні ерудити та їх тренер розповіли про своє ставлення до цього телепроекту, підготовку до нього та підтвердили свою налаштованість на гарний результат в цьому сезоні. В інтерв’ю програмі «Ранок на «Сівер-центрі»» учасник ніжинської команди «Кліо» Андрій Зоценко на питання «Які ваші плани на восьмий сезон?» впевнено заявив: «Як мінімум виграти в міжнародній грі!». І наче напророкував, бо програму мінімум команда виконала на всі 100%!!!

Згадаємо, як це було…

Ефірам передували ретельна підготовка до кожної гри, кропіткій зйомочний процес. Готувались хлопці та дівчата не тільки теоретично і практично під час тренувань разом з тренером В. М. Сурковим, а й морально та психологічно під керівництвом практичного психолога НБДЮ Тимченко А. В., методиста Ніжинського ММК О. О. Ткачун-Пузін, яка допомагала вирішувати численні організаційні питання.

Те, що наші ерудити відчували моральну підтримку з боку НБДЮ, своїх навчальних закладів та усього міста, відбилося у гаслі, яке вони обрали на цей сезон: « Ми – «КЛІО»! Ми – народ гарячий! За нами – Ніжин, з нами – вдача!»

Відповідно до жеребкування наша команда потрапила до шостої відбіркової гри VIII Чемпіонату з інтелектуальних ігор «Віват, інтелект!» серед школярів Чернігівської області, яка транслювалась 09 грудня 2017 року. Суперниками «Кліо» були команди «Тоніка» Ічнянського району, «Спектр» Козелецького району, «Мудра сова» Корюківської об’єднаної територіальної громади. У ході гри діти продемонстрували свою уважність, кмітливість, завзятість та згуртованість. Уболівальники активно підтримували команди та вірили у своїх друзів. Святкову атмосферу та настрій у студії створювали Маша Івченко та вокальний гурт «Співаночка» (керівник Марина Тітова) НБДЮ. Учасники команди «Кліо» стали переможцями шостої відбіркової гри «Віват, інтелект-2017!», а це значить, що вони отримали квиток до фінальної гри!

Передноворічний ефір філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Чернігівська регіональна дирекція» 30 грудня 2017 р. був сповнений справжніми інтелектуальними пристрастями. Адже у фінальній битві розумів Чемпіонату з інтелектуальних ігор «Віват, інтелект!» серед школярів Чернігівської області зійшлися команди – переможці серії відбіркових ігор: «Кліо» міста Ніжина, а також «КМІД» Деснянської ОТГ, «СМАРТ» Носівської ОТГ, «Бригантина» Талалаївського району, «Данко» Ріпкинського району, «Фенікси» Варвинського району, «Крокс» М.-Коцюбинської ОТГ, «Сіверяни» м. Новгорода-Сіверського.

Раунд за раундом команди юних розумників і розумниць відповідали на цікаві й нестандартні питання, що охоплювали різноманітні сфери: історію, краєзнавство, культуру, мистецтво, науку, літературу тощо. Під час гри діти демонстрували не тільки свій рівень загальної ерудиції, але й уміння логічно мислити, злагоджено й ефективно працювати в команді. Боротьба була справді напруженою. Час від часу складні та «закручені» запитання ведучої змушували задуматися навіть досвідчених педагогів-тренерів, які перебували в постійній напрузі, вболіваючи за своїх вихованців./Files/images/IMG_2464.JPG

До останньої хвилини гри на турнірному майданчику панувала інтрига, адже дві найсильніші команди – «Кліо» м. Ніжина та «Фенікси» Варвинського району – боролися за пальму першості. Головний трофей змагань – золотий кубок переможців – здобула команда «Кліо» з рахунком 0:4. Крім того, юні ніжинці отримали почесне право представляти Україну на міжнародній грі «Віват, інтелект!».

Теплі слова підтримки та побажання нових інтелектуальних перемог на адресу учнів пролунали від проректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Віктора Довбні та заступника головного редактора філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Чернігівська регіональна дирекція» Наталії Левочко.

Для чемпіонів області, ніжинських розумників із «Кліо» залишилися позаду всі відбіркові випробування, які принесли їм не тільки перемогу, а й незабутні миті щирого спілкування зі своїми однолітками, нові знайомства та теплі зустрічі із давніми друзями-суперниками із різних куточків Чернігівщини. Попереду – міжнародна гра за участю гідних суперників-інтелектуалів з України та Білорусі.

6 січня 2018 року філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Чернігівська регіональна дирекція» транслювала довгоочікувану подію інтелектуальної громади Чернігівщини – VІІ Міжнародну гру «Віват, інтелект!». Помірятися ерудицією і кмітливістю зібралися три команди від України: «Кліо» Ніжинського Будинку дітей та юнацтва Ніжинської міської ради (педагог-тренер – Василь Сурков), «Знавці» Одеської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №35 з поглибленим вивченням англійської мови Одеської міської ради (педагог-тренер – Ольга Цейтлін), «Синхрофазотрон» Тернопільської української гімназії імені І. Я. Франка Тернопільської міської ради (педагог-тренер – Галина Ремез) та команда «Гарячі голови» Клубу інтелектуальних ігор «Біла рись» установи освіти «Гомельський державний обласний Палац творчості дітей та молоді», Республіка Білорусь (педагог-тренер – Тамара Клімович, керівник – Володимир Александронець).

Потрібно зазначити, що зйомки ігор відбувалися задовго до того, як потрапити в ефір. Так, наприклад, міжнародна гра знімалася 9 грудня, а у переддень гри, 8 грудня її учасники знайомилися та налаштовувалися на інтелектуальний двобій. Допомогли командам цікаво провести цей пам’ятний день співробітники ЧОІППО ім. К. Д. Ушинського та ЧПД та Ю. Вихованці дитячої інформаційної агенції «Крила» ЧПД та Ю підготували гостям теплі привітання та вручили запашний коровай, а ще гостинно пригостили чаєм зі смаколиками. Після чого юні інтелектуали на дві години стали студентами Академії творчих наук «Диво-веселка», де вони мали змогу пройти навчання на чотирьох кафедрах «Сувенірна», «Логотипна», «Флешмобна», «Голос Віва». Діти з захопленням виготовили фетрову брожку «Цуценя» (символ наступного року), намалювали емблему VII Міжнародної інтелектуальної гри «Віват-інтелект» – «ВІВАТ - 2017», вивчили пісню «Ти гордість країни» та хореографічні рухи під неї.

/Files/images/Клио.JPG

А потім на гостей чекав випускний бал Академії творчих наук в актовій залі Палацу. Святкову церемонію провів Магістр Наук та завідувачі кафедрами – педагоги Палацу, які вручили командам грамоти за високі досягнення отримані на тій чи іншій кафедрі. Завершилося дійство яскравим флешмобом у виконанні випускників Академії під пісню «Ти гордість країни». Після цього команди піднімали бойовий дух, побувавши в боулінг-клубі.

Наступного дня команди вже зустрілися на знімальному майданчику. За доброю традицією, на початку змагань капітани команд обмінялися сувенірами на згадку та побажали один одному успішної гри.

Протягом усієї гри атмосфера на розумовому ринзі була справді напруженою. Глядачі в студії всіляко підігрівали пристрасті довкола поєдинку та активно вболівали й підтримували своїх улюбленців бурхливими оплесками, підбадьорювальними плакатами та емоційними вигуками.

За ігровими столами точилася запекла боротьба. Часто долю інтелектуальної гри вирішувало не стільки знання правильної відповіді, скільки швидкість натискання кнопки. Питання були різноманітними та охоплювали різні галузі знань: літературу, історію, географію, фізику, біологію, мистецтво тощо. Були й питання на кмітливість. Для того, щоб знайти відповідь на більшість із них, потрібно було продемонструвати не тільки глибокі знання, а й уміння швидко й логічно думати. Тому й не дивно, що у фінальному двобої зійшлися такі досвідчені інтелектуали, як команди «Кліо» та «Знавці»./Files/images/Кл_о-переможц_.JPG

У перерві між раундами своїм яскравим виступом підняли настрій глядачам та бойовий дух ніжинської команди театр естрадної пісні «Vivat» Ніжинського Будинку дітей та юнацтва (керівник – Ніна Крутько).

І ось настає найочікуваніша мить – журі оголошує остаточні результати міжнародної гри. За підсумками заключного етапу змагань, перемогу здобули юні інтелектуали з міста Ніжина – команда «Кліо».

Справжнім апогеєм заходу стала урочиста церемонія нагородження команд.

Щирі побажання на адресу школярів прозвучали від начальника Управління освіти і науки облдержадміністрації Миколи Конопацького, представника філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Чернігівська регіональна дирекція» Андрія Ясного, ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Анатолія Заліського.

Звертаючись до учасників, Микола Конопацький привітав усіх з успішним продовженням інтелектуального марафону «Віват, інтелект!», який стартував на міжнародному рівні у 2011 році і продовжує набувати популярності серед дитячої аудиторії. «Велика честь для нас, що вже всьоме на Чернігівщині проводяться міжнародні інтелектуальні змагання, які дивляться тисячі людей. Інтелект – це те, що повинно завжди цінуватися і державою, і суспільством», – зазначив він.

Андрій Ясний подякував учасникам команди «Кліо» за те, що вони здобули беззаперечну перемогу, а всім учасникам побажав миру, добра, а головне – бути гідними й успішними громадянами своєї Батьківщини.

Анатолій Заліський підкреслив, що «Віват, інтелект!» – це не тільки цікаві змагання інтелектуалів, а й, перш за все, живе неоціненне спілкування з ровесниками, яке переростає потім у справжню міцну дружбу.

Команди-учасниці отримали дипломи та цінні подарунки, а команді-тріумфатору змагань «Кліо» дістався золотий кубок переможця VІІ Міжнародної гри «Віват, інтелект!»./Files/images/IMG_4878.JPG

8-й сезон Обласного телевізійного чемпіонату «Віват, інтелект!» надовго запам’ятається нам успішною й яскравою грою команди «Кліо» та їх суперників, цікавими запитаннями, святковою атмосферою кожного ефіру, яка в багатьом залежала від ведучої гри Ольги Конопацької-Плєхової, компетентного журі, талановитих артистів та всіх працівників телерадіокомпанії.

Пишаємось нашою командою «Кліо», яка гідно представила інтелектуальну молодь Ніжина в області та Чернігівщину на міжнародному рівні!
З нетерпінням чекаємо на наступний сезон «Віват, інтелекту»!

Кiлькiсть переглядiв: 426

Коментарi